Zeleni čaj je izdelek narejen iz rastline Camellia sinensis. Uporabni deli rastline so: listni vršički, listi in steblo. zeleni-caj Zeleni čaj ima številne koristne učinke na zdravje. Da se ohranijo pomembne bioaktivne snovi imenovane polifenoli, liste le za zelo kratek čas poparijo na visoki temperaturi.

Zdravilni učinki

Zeleni čaj se lahko pripravi kot napitek (čaj) ali pa ekstrakt (iz listov). Uživanje zelenega čaja izboljša duševno budnost in razmišljanje. Zeleni čaj se lahko uporabi kot pripomoček pri hujšanju, pri zdravljenju želodčnih bolezni, bruhanju, glavobolu in lajšanju drugih bolezenskih stanj. Prav tako, učinkuje preventivno proti raku. Polifenoli lahko preprečijo vnetne procese in otekline ter zmanjšajo degeneracijo sklepnih hrustancev. Polifenoli naj bi bili učinkoviti proti humanem papiloma virusu (HPV). Zeleni čaj vsebuje 2 do 4 odstotke kofeina. Kofein spodbuja centralni živčni sistem in povečuje budnost. Hkrati spodbuja delovanje možganskih nevrotranzmiterjev in ugodno vpliva na potek ali razvoj Parkinsonove bolezni.

mozgani-budnost-zeleni-caj

Zeleni čaj in staranje

Oksidativni stres povzroča v organizmu poškodbe molekul, predvsem lipoproteinov in DNK, kar je povezano z nastankom ateroskleroze, razvojem raka in pospešenim staranjem. Poškodbe molekul lahko preprečimo z dnevnim vnosom antioksidantov. Zeleni čaj vsebuje flavonoide, katere prištevamo v skupino polifenolov. Večina flavonoidov prisotnih v zelem čaju je katehinov. V študijah so ugotovili, da imajo katehini, predvsem epigalokatehin galat, močnejši antioksidativni učinek kakor vitamini C in E.

Koliko skodelic zelenega čaja naj bi dnevno zaužili?

Vrednosti katehinov v krvni plazmi so najvišje 30 do 60 minut po zaužitju zelenega čaja. Japonci zaužijejo z zelenim čajem v poprečju 500 mg katehinov dnevno, 2 do 3 skodelice čaja, skodelico pri vsakem obroku (2 do 3 g suhih listov). Narejena je bila raziskava kjer so ugotavljali koncentracije katehinov v krvni plazmi pri normalnem in povišanem dnevnem vnosu. Ugotovili so, da kljub večjem vnosu koncentracija katehinov v krvni plazmi ostaja enaka. Kar pomeni, tudi če zaužijemo deset skodelic zelenega čaja dnevno ne povečamo antioksidativnega učinka. Priporočajo se 2 do 3 skodelice zelenega čaja dnevno.