Morske alge so pomemben vir biološko aktivnih fitokemikalij, saj vsebujejo karotenoide, maščobne kisline, polisaharide, vitamine, sterole, tokoferol in fikocianine.

Mnogo od naštetih spojin ima potencialno uporabo v zdravstvu.

Potrebno pa je poudariti, da je kemična in prehranska sestava morskih alg odvisna od številnih dejavnikov: vrste, geografskega porekla območja gojenja, sezonskih, okoljskih in fizioloških razlik, časa trgatve, temperature vode in predelave.

Spirulina (Arthrospira platensis)

je enocelična mikro alga, ki raste tako v sladkih kakor v slanih vodah.

V prehrani se uporablja že stoletja, v nekaterih afriških predelih pa je bila v času lakote avtohtonim prebivalcem edini vir hrane.

Spirulina velja za najbolj hranljivi prehranski vir v celotnem naravnem okolju. Sestavljena je iz 60% biološko popolnih beljakovin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline.

Vsebuje več beta karotena kakor katero koli drugo naravno živilo, veliko B vitaminov, mineralov, klorofila, enzimov, karotenoidov, sulfolipidov, glikolipidov, fikocianinov, superoksidno dismutazo in gama linolensko kislino.

Dokazano je bilo, da imajo bioaktivne spojine spiruline ugodne učinke na jetra in ledvice ter določena bolezenska stanja: alergični rinitis, diabetes, slabokrvnosti, poleg tega pomagajo odstranjevati težke kovine iz telesa.

LITERATURA:
Capelli B, Cysewski GR. Potential health benefits of spirulina microalgae. Nutrafoods 2010; 9(2): 19–26.