Ječmenova trava so pravzaprav mladi listi rastline ječmena (Hordeum vulgare). Pribljižno 200 dni po kalitvi so listi ravno primerni za trgatev.

Ječmen naj bi bil eno od prvih žit, ki ga je človek pričel gojiti. Že starodavne azijske in srednje evropske kulture so vključevale v svoj dnevni jedilnik ječmenovo travo, katera je zaradi visoke vsebnosti koristnih hranil za naše zdravje, v zadnjem času dobila naziv “super hrana”.

Ječmenova trava vsebuje 18 vitaminov in mineralov, predvsem je bogata z vitamini: A, C, B1, B2, B12 in folno kislino. Vsebuje veliko kalcija, železa, magnezija, kalija in drugih mineralov. Posebnost, je tudi visoka vsebnost klorofila in nekaterih antioksidativnih encimov.

Za razliko od večine rastlin vsebuje vseh devet esencialnih amino kislin.

Ugodni učinki na zdravje

Živilo vsebuje velike količine organskega natrija, kateri naj bi imel ugodne učinke na zdravje. Antioksidativne sposobnosti so rezultat visoke vsebnosti antioksidativnih encimov, kot je superoksid dismutaza.

Superoksid dismutaza je zelo pomemben encim, ki ščiti celice pred poškodbami oksidativnega stresa. Varuje pred poškodbami DNK, škodljivimi učinki ionizirajočega sevanja ter poškodbami lipidov in beljakovin. Po 40. letu starosti, se v telesu količine encima zmanjšajo za polovico.

Ječmenova trava je zelo alkalna, zato lahko pomaga pri uravnavanju kislinko – bazičnega ravnovesja v telesu.

Nove raziskave potrjujejo protivnetne lastnosti, kakor tudi ugodne učinke pri nižanju slabega LDL holesterola (hiperholesterolemiji) in ulceroznih obolenjih prebavil, kot je naprimer ulcerozni kolitis.

Zelo malo raziskav, oziroma kliničnih študij je bilo do sedaj narejenih, ki bi popolnoma ovrednotile koristne učinke tega živila na zdravje. Nekateri viri navajajo kemoprotektivne lastnosti pri zaviranju razvoja raka na dojki in prostati, vendar so potrebne dodatne raziskave.