Ingver se kot zdravilo že tisočletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini in ajurvedi, kjer se za zdravljenje raznih bolezni uporabljajo predvsem zdravilne rastline.

Ingver spodbudi delovanje imunskega sistema, izboljša cirkulacijo in deluje kot naravni antibiotik. V industriji se uporablja kot dodatek arome živilom in mešanici začimb znani pod imenom curry.

ingver-superhrana-dietetik.si

ingver-superhrana-dietetik.si

Ingverjev čaj kot zdravilo

Ingverjev čaj se uporablja za izboljšanje cirkulacije, prebave, kakor tudi za izboljšanje vida, zlasti pa je priporočljiv za starejše ljudi.

Ingverjeve bioaktivne spojine razširijo majhne krvne žile izpod površine kože in tako povečajo pretok krvi, hkrati pa se segreje tudi kožo.

Ingver se kot zdravilo uporablja tudi za čiščenje debelega črevesa, zdravljenje krčev, prebavnih motnjah, nižanju telesne temperature, bruhanju in slabosti.

Zaradi protimikrobnega in antioksidativnega delovanja je ingver kot zdravilo, učinkovito tudi pri zdravljenju oteklin in ran. Aktivna sestavina zingeron, spodbudi porabo kisika, veča porabo energije in s tem tudi izgorevanje maščob v telesu.

Ingver zavira razvoj rakavih celic

Raziskave so dokazale zdravilnost ingverja proti razvoju raka na debelem črevesu. Ingverjev ekstrakt in aktivna sestavina 6-gingerol delujeta proti rakavim celicam na dva načina in sicer: z neposredno supresijo rakavih celic in zaviranjem angiogeneze raka ter s tem dotoka krvi.

V poletnih mesecih si lahko pripravimo odličen ingverjev napitek. Nastrgan ingver prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, nato ga odcedimo. Čaj pustimo da se ohladi, dodamo limonin sok in nekaj kock leda.