Sadež granatnega jabolka se uporablja v zdravstvene namene že od antičnih časov. Vsebuje 124 različnih bioaktivnih spojin s protivnetnim, antioksidativnim in kemoprotektivnim učinkom. Iztisnjen sok, v primerjavi z drugimi sadeži, vsebuje najvišjo koncentracijo elagitaninov.

V kliničnih študijah so dokazali nižjo stopnjo prostatičnega specifičnega antigena, pri bolnikih z rakom na prostati po radioterapiji in hkratni administraciji soka granatnega jabolka.

Aktivne spojine granatnega jabolka

Sadež drevesa Punica granatum L in drugi rastlinski deli (listi, lubje in korenine) so bogat vir polifenolnih spojin: antocianinov, katehinov in drugih vodotopnih taninov (punikalin, punikalagin in elagične kisline).

20% mase semena granatnega jabolka predstavljajo nenasičene maščobne kisline: linolna, punična kislina in nekaj sterolov.

Sok granatnega jabolka je živo rdeče barve, prav zaradi prisotnosti velikih količin antocianinov (flavonoidni glikozidi, cianidin in pelargonidin) in mineralov.

granatno-jabolko-dietetik.si

V perikarpu sadeža so prisotni hidrolizabilni elagitanini: punikalin, punikalagin, elagična in galagična kislina.

Granatno jabolko deluje kemoprotektivno

V zadnjih letih, so v številnih študijah proučevali potencialne učinke sestavin granatnega jabolka, proti razvoju rakavih celic. Različne sestavine granatnega jabolka imajo protivnetni učinek, uravnavajo apoptotične mehanizme (programirana smrt celice), preprečujejo poškodbe oksidativnega stresa in vplivajo na mehanizme pretvorbe celične signalizacije.

Granatno jabolko vsebuje biološko aktivne sestavine, ki zavirajo rast rakavih celic dojke, debelega črevesa, pljuč, kože in prostate.