Regrat (Taraxacum officinale Weber) je v celoti užitna rastlina, katerih deli (listje, korenine in cvetovi) se uporabljajo za različne zdravilne ali kulinarične namene.

Mladi listi se običajno uživajo kot solate ali na hitro pokuhani z dodatkom popra in soli, kot priloga.

Regrat je odličen vir hranil

Regrat je zelo dober vir mikro-hranil, analiza hranljivih snovi razkriva vsebnost mineralnih snovi, beljakovin, vlaknin, vitaminov in uravnoteženo kombinacijo elementov v sledovih.

regrat-solata
Suhi listi nepogrešljiva sestavina pri pripravi aperitivov, zeliščnih likerjev, vina in brezalkoholnih pijač. Pražene korenine se uporabne kot kavni nadomestek, tako nastane zdravilna pijača brez ekscitatornih učinkov. Cvetove uporabljajo za proizvodnjo vina, sladic in kot aromo v nekaterih živilih.

V primerjavi s špinačo ali solato, regrat vsebuje veliko več vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in maščob (vsebuje 1,5% lipidov: oleinsko, palmitinsko, linolno in linolensko kislino) ter ima ugodnejšo sestavo aminokislin.

Farmakološki učinek bioaktivnih spojin regrata

Večina potencialno bioaktivnih sestavin regrata je bilo izoliranih in identificiranih, vendar njihovo točno farmakološko delovanje ni še popolnoma raziskano. Poleg holeretičnega (spodbuja izločanje žolčnih kislin), diuretičnega, antirevmatičnega in protivnetnega učinka, v zadnjem času pridobiva pozornost antioksidativno delovanje in morebitni pozitiven učinek na preprečevanje razvoja debelosti, raka in številnih dejavnikov tveganja v povezanih z razvojem bolezni srca in ožilja. Številne študije podpirajo možnost uporabe regrata kot zdravilno rastlino.

Cvetovi so odličen vir flavonolov (luteolin) in antioksidantov: flavonoidov, kumarne, kavne in klorogenske kisline. Regratovi listi vsebujejo veliko polifenolnih in flavonoidnih spojin.

Zdravilne lastnosti regrata so uporabljene za zdravljenje hiperbilirubinemije ali encimopatije (popolna ali delno pomanjkljiva aktivnost določenega encima) ter pri novorojenčkih za zdravljenje holestaze. Bioaktivne učinkovine regrata zmanjšajo tveganje za nastanek ateroskleroze.