Psyllium je vodotopna vlaknina, ki se nahaja v drobnih semenih rastline Plantago ovata. Rastlina, katera zelo dobro uspeva na območju Indije, proizvede do 15.000 zelo drobnih z gelom prevlečenih semen iz katerih se pridobiva psyllium.

Psyllium ima številne zdravju ugodne učinke. Poleg uravnavanja krvnega sladkorja in nižanja holesterola so ugodni učinki zaznavni predvsem v prebavnem traktu.

psyllum-prah

Učinki na prebavnem traktu

Številne dobro pripravljene študije so dokazale učinkovitost vodotopne vlaknine psyllium pri odpravljanju zaprtosti (konstipacije).

V stiku z vodo vodotopna vlaknina nabrekne, volumen se poveča in na ta način pomaga pri prehodu zaužite hrane skozi prebavni trakt.

Psyllium pomaga pri odpravljanju blagih drisk, saj veže nase veliko vode in naredi blato bolj trdo, na ta način se upočasni prehod skozi črevo. Ker postane blato kompaktno, vendar še vedno mehke konsistence, si z vlaknino lahko pomagamo tudi pri hemoroidih.

Kljub temu, da so rezultati študij kontroverzni, nekateri zdravniki priporočajo psyllium pri zdravljenju ulcerativnega kolitisa in Chronove bolezni.

Zaradi kompleksne “komunikacije” med prebavnim traktom in našimi možgani ima lahko psyllium pomembno vlogo tudi pri hujšanju. Večji volumen prehodne mase skozi prebavni trakt, zaradi pritiska ne črevesno steno, vpliva na občutenje večje sitosti.

Kot druga prehranska dopolnila ima lahko tudi negativne učinke:

Psyllium veže nase veliko vode, zato je potrebno, da dnevno spijemo vsaj šest do osem kozarcev vode, tako preprečimo zaprtost.

Ker se z upočasnjenim prehodom blata skozi črevesje upočasni tudi absorpcija, lahko pride do motene absorpcije zdravil, zato se ne priporoča jemanje dodatka v kombinaciji z zdravili.