Nepredvidljivi učinek zeliščnih izdelkov na zdravje

Na trgu najdemo vedno veliko prehranskih dopolnil na osnovi zelišč, ki naj bi spodbudila hitrejše izgorevanje maščob v telesu in s tem hujšanje. Zaradi obsežnega in uspešnega marketinga se takšnih dopolnil proda zelo veliko.

prehranska-dopolnilaVendar je potrebna previdnost tudi pri izdelkih naravnega izvora. Ti izdelki so lahko zelo heterogene narave z nepredvidljivimi koncentracijami aktivnih snovi in nepredvidljivimi ter potencialno škodljivimi učinki na zdravje.

Vsebnost stupenih zeliščnih sestavin

Naravni prehranski dodatki za hujšanje lahko vsebujejo tudi strupena zelišča iz družine podraščevk (Aristolochia) ali močna zelišča katera zdravstvena stroka ne priporoča, kot je to naprimer metlinka (Ephedra sinica).

V preparatih za hujšanje najdemo lahko zelišča z odvajalnim učinkom, ki delujejo toksično na jetra in ledvica. Vsebujejo lahko primesi zdravil, ki so bila umaknjena iz prodaje (fenilfluramin) ali spojine s kemijsko sestavo in učinkom podobnim prepovedanim drogam.

Efedrin in kofein

Zaradi vsebnosti nekaterih zelišč lahko uporaba naravnih prehranskih dodatkov namenjenim za hujšanje povzroči neposredno toksičnost ali nepredvidljive interakcije z zdravili.

Nekatera takšna dopolnila vsebujejo alkaloid efedrin ali kofein pridobljen iz guarane, ki naj bi sinergijsko spodbudil hujšanje in pospešil porabo energijo. Efedrin in podobni alkaloidi so antagonisti beta adrenergičnih receptorjev. Njihova uporaba ali zloraba lahko povzroči hudo hipertenzijo, palpitacije, tahikardijo, miokardni infarkt, možgansko kap, epileptične napade, psihiatrične motnje ali celo smrt. Dodatno se učinek efedrina na centralni živčni sistem potencira še z drugimi stimulansi kot naprimer kofein.

Vir:
Chan TY. Potential risks associated with the use of herbal anti-obesity products. Drug Saf 2009;32(6):453-6.