Zdrava prehrana

/Zdrava prehrana
­

Prehlad, gripa? Okrepimo imunski sistem s prehrano

Proti bakterijam in virusom je najpomembnejša obramba naš imunski sistem. Pri vsakodnevni izpostavljenosti dejavnikom okolja nas mora učinkovit imunski sistem ščititi in ohraniti zdrave. Obstaja pa kar nekaj dejavnikov, ki lahko oslabijo delovanje in zmanjšajo učinkovitost [...]

Prehranska vlaknina zmanjša tveganje za nastanek številnih bolezni

Vlaknine so prisotne v nekaterih živilih: oreščkih, stročnicah in grahu, vendar v dnevni prehrani omenjenih živil ne zaužijemo v potrebnih količinah. Odrasli naj bi dnevno zaužili 30 do 35 gramov vlaknine, približno pol kilograma ali [...]

Zaprtost lahko odpravimo povsem z lahkoto na naraven način

Zaprtost lahko učinkovito odpravimo z dodatnim prehranskim vnosom vlaknin. Vlaknine povečajo volumen himusa (feces), kar zmanjša tranzitni čas in izboljša peristaltiko. Dodatno dovajanje vlaknin pri dnevni prehrani vključno z rezistentnim škrobom izboljša peristaltiko. Zaprtost zdravimo [...]

Aspartam lahko povzroča glavobole in druge težave

Aspartam je nizko kalorično sladilo (E 951), 180 krat slajše od namiznega sladkorja (saharoza). Sestavljen je iz aminokislin fenilanina (50%), asparaginske kisline (40%) in metanola (10%). Asparaginska kislina je ekscitatorna amino kislina (AK), ki se običajno [...]

Čebula vsebuje žveplove spojine

Čebula (Allium cepa), plod rastline iz družine Alliaceae je bogat vir žveplovih spojin, ki so odgovorne za ostri vonj in za širok razpon ugodnih zdravilnih učinkov na zdravje človeka. Znanstvene raziskave so dokazale, da žveplove [...]

Antioksidanti imajo posebno mesto v dnevni prehrani, saj preprečujejo razvoj številnih bolezni, vključno z rakom

Oksidativni stres in celične poškodbe Izpostavljenost različnim vplivom okolja brez ustreznih zaščitnih antioksidativnih mehanizmov, lahko negativno vpliva na naš organizem in hkrati promovira razvoj različnih kroničnih bolezni. Določena količina oksidativnega stresa je vedno prisotna. Zaradi [...]

Candida albicans (kandida) je glivica kvasovka, ki povzroča številne težave. Katera živila dodatno spodbujajo okužbo?

Kandidaza je infekcija z glivo kvasovko Candido albicans. Pogosto nastopi v ustni votlini, vagini, koži, črevesju in sečilih. Okužbe ustne votline so najpogostejše pri dojenčkih, starejših in pri tistih z oslabljenim imunskim sistemom. Simptomi kandidaze [...]

MAŠČOBE – Osnove zdrave prehrane (4. del)

Ljudje imamo z maščobami v šali rečeno zapleteno ljubezensko razmerje. Imamo jih radi po drugi strani pa jih naravnost sovražimo. Maščobe v prehrani nam dajejo energijo, ki se sprošča počasi. Na 1 gram maščobe ima [...]

Če pomanjkanja železa ne zdravimo pravočasno, se bo s sčasoma pojavila slabokrvnost (anemija)

Slabokrvnost (anemija), kot posledica pomanjkanja železa je stanje, ki prizadane precejšen delež populacije. Približno 20% ljudi po vsem svetu je anemičnih, dva krat toliko pa naj bi jih trpelo zaradi pomanjkanja železa. Če pomanjkanja železa [...]

Umetna sladila pri nekaterih posameznikih povzročajo glukozno intoleranco

Umetna sladila kot so saharin, aspartam in sukraloza povzročajo spremembe krvnih vrednosti pri miših in nekaterih posameznikih, tako poroča skupina znanstvenikov z objavo v prestižni strokovni reviji Nature. V prehranski industriji se dodajajo živilom umetna [...]