Pistacija je bila že v prazgodovini, zaradi svoje hranilne vrednosti in potencialnega zdravilnega učinka, del človeške prehrane.

Pistacija vsebuje številne bioaktivne spojine

Pistacija je plod drevesa Pistacia vera L, ki izhaja iz Bljižnjega vzhoda in zraste do 10 metrov visoko. To so hranilno zelo gosti oreščki z visoko vsebnostjo zdravih maščobnih kislin, beljakovin, prehranske vlaknine, magnezija, kalija, vitamina K, tokoferola (vitamin E) in drugih številnih fitokemikalij.

Zaradi vsebnosti luteina in antocianinov so jedrca pistacije zeleno in vijolično obarvane. Izmed vsemi oreščki vsebujejo največ kalija, tokoferola, vitamina K, fitosterolov, ksantofilov in  karotenoidov. Zaradi visoke nasitne vrednosti, lahko uživanje pistacije v zmernih količinah pomaga pri nadzorovanju telesne teže.

Pistacija ima ugodno sestavo maščobnih kislin

Ugodna sestava nenasičenih maščobnih kislin lahko blagodejno vpliva na srčno žilni sistem. 100 gramov pistacije vsebuje 46 g skupnih maščob, od tega 24 g enkrat nasičenih in 14 g večkrat nenasičenih maščobnih kislin. 88% vseh maščob prestavljata linolna in oleinska kislina.

Visoka vsebnost fitosterolov

100 g pistacije vsebuje 180 – 240 mg fitosterolov. Fitosteroli so spojine, ki lahko zavirajo absorpcijo holesterola v črevesju. Čeprav je, po nekaterih podatkih, za želene učinke potrebno zaužiti v obroku 500 mg fitosterolov, lahko vsebnost fitosterolov v pistaciji igra sinergijsko vlogo z nenasičenimi maščobnimi kislinami in blagodejno vpliva na srčno žilni sistem.

Karotenoidi in ksantofili

Pistacija s svojo edinstveno barvo jedrca, je edini orešček s pomembno vsebnostjo karotenoidov in ksantofilov. Pistacija vsebuje veliko karotenoida luteina. Učinek luteina se kaže kot zmanjšana oksidacija LDL holesterola, kar preprečuje razvoj ateroskleroze.

Zaradi vsebnosti številnih mikrohranil, ki delujejo varovalno na naše zdravje in ugodne sestave maščob ter drugih makronutrientov, se lahko poslužimo pistacije pri nizko energijskih dijetah, kot so to ketonska in beljakovinska dieta.

Vir:
Dreher ML. Pistachio nuts: composition and potential health benefits. Nutr Rev 2012 Apr;70(4):234-40.