Ko postanejo nezdravo prehranjevanje in debelost prava epidemija globalne razsežnosti, se nas upravičeno veliko preusmeri v zdrav način življenja in zdravo prehranjevanje.

Vendar kje naj bi bila meja med zdravim in nezdravim prehranjevanjem? Ko postane zdravo prehranjevanje obsesija, takrat govorimo o ortoreksiji.

Definicija in razvoj ortoreksije

Ortoreksija – nezdrava obsesija z zdravim prehranjevanjem, je bila definirana kot moteno vedenje že v 90. letih, vendar komaj v zadnjih letih prihaja do izraza, bodisi zaradi večje ozaveščenosti o prehrani, bodisi zaradi večje razpoložljivosti in oglaševanja razne super hrane ali eko in bio izdelkov.

Motnja nastopi kadar oseba zavrača ali preskakuje obroke, ker niso dovolj zdravi, ali niso bili pripravljeni z lastnimi rokami.

Ortoreksija se pogosto razvije iz nedolžne želje po zdravem načinu prehranjevanja, katera se nato razvije v obsesijo nad kakovostjo in “čistostjo” hrane. Iz dneva v dan se razmišljanje osredotoča vedno bolj na prehrano. Lastna samopodoba postane odvisna od kvalitete živil. Pogosto se ortoreksiki počutijo boljši od drugih, posebno v povezavi s prehranjevanjem.

ortorexija-prehrana-dietetik.si

S časoma postane izbira živil vse bolj omejena, tako kalorična vrednost kot tudi raznovrstnost. Obsedenost z zdravo prehrano lahko vpliva na dejavnosti, interese in poslabša odnose z drugimi. Ker v življenju ne preostane drugega kot razmišljanje o prehrani, lahko takšna oseba postane družbeno izolirana.

Prehrana ortoreksika lahko postane nezdrava (odvisno od diete), pogosto pa takšne osebe izgubijo sposobnost intuitivnega občutenja lakote in sitosti.

Ker današnja družba zahteva od posameznika “popolni izgled”, se lahko mnogi ne zavedajo resnosti takšnega prepričanja – obnašanja. Mnogi so lahko prepričani, da se zdravo prehranjujejo in da se pač drugi ne. Motivacija ortoreksika je lahko večplastna, zato je pri takšnih primerih pogosto potrebna strokovna pomoč.