Mnogo shujševalnih diet temelji na omejitvi maščob v prehrani, vendar rezultati študij kažejo na večjo učinkovitost ketonske (ketogene) diete. Ketonska dieta je dobila priznanje kljub skromni znanstveni podpori. Dieta temelji na omejenem vnosu manj kot 20 gramov ogljikovih hidratov dnevno.

Ketonska dieta je bolj nasitna

Kot razkrivajo raziskave, ketonska dieta povzroči višjo stopnjo sitosti kakor dieta na osnovi ogljikovih hidratov, tudi kadar je energijska gostota obroka zelo nizka. Visoko proteinske diete so zaradi njihove učinkovitosti postale zelo zanimive v boju proti debelosti, kakor tudi pri obiskovalcih fitness centrov.

Pri hujšanju je občutenje sitosti pomembno, ker je prav občutek lakote eden izmed poglavitnih razlogov opustitve hujšanja. Veliko raziskav je bilo narejenih kjer so primerjali učinke visoko beljakovinske in prehrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. V časovnem obdobju do šest mesecev nastopi večja izguba telesne maščobe pri visoko beljakovinski prehrani.

 

Mediteranska ketonska dieta

Visoko proteinska prehrana zmanjša apetit in posledično energijski vnos. Ker je omenjena dieta povezana z nekaterimi neželenimi presnovnimi učinki se priporoča prirejena mediteranska ketonska dieta, osnovana na oljčnem olju in ribah. Pri dieti se uživa pretežno pusto meso, mlečne izdelke, 5 do 7 obrokov zelenjave ter 20 – 50 g ogljikovih hidratov dnevno.

Za boljše rezultate se poleg diete priporoča 150 minut fizične aktivnosti na teden pri 55 – 70% maksimalne srčne obremenitve. Zaradi zmanjšanega vnosa sadja lahko pride do pomanjkanja mikro hranil, zato je potrebna previdnost in strokovno vodenje.

Zajtrk
Jajce celo …*
Paradižnik …*
Dop. malica
Sir 25% maščobe …*
Mandlji …*
Kosilo
Bučke, Zelena solata …*
Piščančje meso (brez kože) …*
…* …*
Pop. malica
…* …*
Večerja
…* …*
…* …*
…* …*
Povečerek
…* …*

*Jedilnik je informativne narave in ni namenjen uporabi. Za kakršne koli spremembe v prehrani se posvetujte s svojim zdravnikom ali dietetikom.

Brezplačna E-knjiga o KETONSKI DIETI

Priskrbite si tudi vi knjigo o ketonski dieti! Sedaj brezplačno!

narocilo-jedilnika
  • Več energije in samozavesti

  • Hujšanje brez lakote

  • Zanesljiva izguba maščobe

keto-cover