Hujšanje in nato vzdrževanje idealne oziroma normalne telesne mase temelji na spoznanju, da povečano telesno maso povzroča zlasti nezdrav način življenja.

Preden posameznik prične s shujševalno dieto mora najprej spoznati in ugotoviti ali je življenjski slog (vključno s prehrano) ustrezno dober ter ali je v skladu s sodobnimi in znanstveno dognanimi načeli zdravega življenja.

Že sama sprememba nezdravega sloga v zdravega lahko zmanjša preobilno telesno maso. V primeru zelo povečane telesne mase je seveda potrebna tudi stroga dieta.

Preden se posameznika vpelje v hujšanje in predpiše dieto je potrebno najprej upoštevati dva dejavnika:
a) Kakšen je njegov vsesplošni življenjski slog?
b) Kakšna je relativna telesna teža, oziroma koliko odstotkov dejanska teža presega idealno?

Neustrezna prehrana, stres in pomanjkanje gibanja so glavni dejavniki za razvoj številnih kroničnih bolezni. Ugotovljeno je bilo, da v ZDA 35 % vseh rakavih obolenj nastane zaradi neustrezne prehrane. Podobni podatki veljajo tudi za druge države.

S staranjem organizma se slabša tudi imunski sistem, kakor tudi obramba pred prostimi radikali.

Za upočasnitev procesa staranja in izboljšanje imunskega sistema poznamo dva naravna mehanizma. To sta omejitev kalorij v prehrani in povečana telesna aktivnost. S poskusi na živalih je bilo dokazano, da se življenjska doba podaljša za 10–20 % že pri omejitvi kalorij.

telesna-priprava-tek-prehrana-dietetik.si

Poleg uravnoteženega in zdravega prehranjevanja je zelo pomembna tudi fizična aktivnost, katera mora biti prilagojena posameznikovemu zdravju. Zmernost pri prehrani in prilagojena fizična aktivnost sta izjemno pomembna dejavnika pri ohranjanju splošnega telesnega in psihološkega zdravja.

Viri:
1. Pokorn D. Shujševalne diete za vsakdanjo prakso. Obzor Zdr N 1984; 18: 174 – 179.
2. Mikuš Pandel R, Poljšak B. Funkcionalna hranila v zdravi prehrani. Obzor Zdr N 2005; 39: 201 – 7.