L-karnitin je snov, ki jo v omejenih količinah zaužijemo s prehrano, prav tako pa se sintetizira iz aminokislin lizina in metionina (v prisotnosti vitaminov C, B6, niacina in železa) v jetrih in deloma v ledvicah.

Učinek na metabolizem maščob

Največ l-karnitina je shranjenega v srčni mišici, skeletnih mišicah in možganih. V celicah ima pomembno vlogo, ker prenaša maščobne kisline skozi membrano mitohondrijev, kjer poteka beta oksidacija – metabolni proces pri katerem iz maščobnih kislin nastaja energija.

Poleg naštetega, dodatno zviša stopnjo oksidacije maščob v jetrih, kar nakazuje na pomembno vlogo pri boljšem pridobivanju in porabi energije.

Pomanjkanje povzroča utrujenost, mišično oslabelost, debelost in hiperlipidemijo (povišanje maščob v krvi).

Prav tako nekatere raziskave nakazujejo, da so nekatere oblike debelosti povezane z genetsko nagnjenostjo proizvodnje (pre) majhnih količin l-karnitina (80% se ga sintetizira v telesu).
lcarnitin

Kot prehransko dopolnilo

Kot prehranski dodatek na voljo v dveh aktivnih oblikah, ki se razlikujejo po funkciji in učinku. Acetil-l-karnitin je posebno aktiven v živčnih tkivih, medtem ko je propionil-l-karnitin aktiven v mišičnini.

Acetil l-karnitin je vključen v enake metabolne procese kakor druge oblike, vendar nudi večjo zaščito v nevronih in možganih. V živčnih celicah ima antioksidativno vlogo, kjer ščiti celice pred poškodbami superoksidnih radikalov.

Raziskave so pokazale njegovo učinkovitost v kombinaciji z alfa-lipoično kislino pri preprečevanju nastanka starostno povezanega upada umskih sposobnosti (acetil l-karnitin in živčni prenašalec acetilholin imata zelo podobno kemijsko strukturo).

Propionil l-karnitin ima svoj nabor prednosti. V medicinske namene se uporablja za zdravljenje perifernih vaskularnih bolezni, ateroskleroze, diabetesa, angiopatij in srčnega popuščanja. V kombinaciji z acetil l-karnitinom se uporablja za zdravljenje kronične utrujenosti in simptomov upada androgenih hormonov (testosterona) pri starejših moških.