Z uporabo zelišč in zeliščnih sestavin, kot so zeleni čaj, kofein in kapsaicin, lahko spodbudimo in povečamo termogenezo, metabolizem in s tem porabo energije.

Zeleni čaj poveča oksidacijo maščob

Zeleni čaj vsebuje katehine, kateri zavirajo encim katehol-metiltransferazo, ki je prisoten v skoraj vseh tkivih in ima vlogo razgradnje kateholnih spojin, kot je na primer norepinefrin (noradrenalin – živčni prenašalec in hormon).

Zaradi inhibicije omenjenega encima, ne pride do razgradnje norepinefrina, posledično se poveča stimulacija simpatičnega živčnega sistema, kar povzroči večjo porabo energije, vključno z oksidacijo maščob. Simpatični živčni sistem ima pomembno vlogo pri regulaciji energijske homeostaze.

Zeleni čaj vsebuje kofein, kateri poveča termogenezo, tako da zavira encim fosfodiesteraze. Omenjeni encim hidrolizira ciklični adenozin monofosfat (cAMP) v adenozin monofosfat (AMP), vendar se po zaužitju kofeina koncentracije cAMP povečajo in s tem stimulacija simpatičnega živčnega sistema ter aktivnost (aktivacija) hormonsko občutljive lipaze, ki spodbudi razgradnjo maščobnih celic.

Kapsaicin poveča termogenezo

Kapsaicin je učinkovina, ki daje pekočim paprikam, po zaužitju, značilen pekoč občutek v ustih. Pekoč občutek (bolečina) nastane, ker (nevrotoksin) deluje na kemično substanco (substanca P), ki je potrebna za prenos impulza bolečine v možgane. Zaradi omenjenih lastnosti je sestavina uporabna pri lajšanju nekaterih bolečin. Pri hujšanju je uporaben, ker deluje zaviralno na apetit in poveča termogenezo.
Kapsaicin poveča termogenezo tako, da stimulira izločanje kateholaminov (adrenalin, noradrenalin in dopamin) iz nadledvične žleze in na ta način posredno deluje na beta adrenergične receptorje.

Kapsaicin in zeleni čaj povečata dnevno porabo energije

za 4% – 5% in oksidajo maščob za 10% – 16%. Študije so dokazale učinkovitost omenjenih bioaktivnih sestavin pri hujšanju in ohranjanju telesne mase.

Sestavine delujejo na simpatični živčni sistem, kjer posredno spodbujajo termogenezo, tako se več energije uporabi za proizvodnjo toplote.

Pri dolgotrajnem hujšanju lahko v kombinaciji celo izboljšata metabolizem, kar igra pomembno vlogo pri hujšanju, saj se pogosto po monotoni dieti metabolizem upočasni.