Zadnja modna hitra dieta, katera obljublja, da bomo v kratkem času izgubili odvečne kilograme, pogosto ne obrodi uspehov.

Uspešnost hitrih diet je vprašljiva. Posamezniki, ki se redno poslužijo hitre diete, so pogosto nagnjeni k ponovnemu in hitremu kopičenju telesne maščobe.

Hitra dieta – ali je zares “hitra”?

Že sama beseda “dieta” mnogim od nas izzove negativen občutek. Takoj pomislimo na to, kako bomo stradali in se s težkimi občutki odrekali dobrotam.

Hitre diete (pogosto energijsko preveč restriktivne) obljubljajo, da bomo v zelo kratkem času izgubili veliko telesne maščobe, vendar je to le lažno upanje.

Redno posluževanje hitrih diet privede v začaran krog v katerega zapademo na določena časovna obdobja. Z današnjim hitrim tempom življenja, živimo po določenih lastnih “vzorcih” v katere neprestano prej ali slej zopet zapadamo. Sami pri sebi bi se morali vprašati: koliko je pomembno lastno zdravje?

Hitra dieta obljublja čudežno hujšanje, vendar mehanizmi razgradnje maščobnih zalog potekajo v telesu le pod določenimi pogoji. Telo potrebuje vsaj tri tedne, da prične uporabljati maščobe kot primarni vir energije. V prvih treh tednih, se celice poslužijo predvsem glukoze, katero lahko s procesom glukoneogeneze pridobijo iz beljakovin. Organizem se postopoma privadi na uporabo ketonskih telesc kot vir energije po treh tednih.

Ko pride v telesu do pomanjkanja glukoze, se v jetrih s procesom ketogeneze pri razgradnji maščob tvorijo ketonska telesca, katera lahko telo izrabi za proizvodnjo energije. Po treh tednih se zmanjša sinteza glukoze iz beljakovin in poveča razgradnja maščob.

Beljakovine, maščobe in mikrohranila, so nujno potrebna za naš organizem. Hitra dieta pogosto ne vključuje vseh esencialnih hranil, ki jih organizem potrebuje.