Prehranjevalne navade

Vzdrževanje optimalne telesne mase skozi celo življenje, naj bi bil poglavitni cilj vsakega posameznika, ki je kadarkoli imel težave z odvečnimi kilogrami. Preprečevanje ponovnega skladiščenja maščob je še bolj pomembno kot samo hujšanje.

Najpomembnejša načela dolgoročnega uravnavanja telesne teže so: izogibanje hitrih diet, vzpostavljanje pravilnih prehranjevalnih navad in povečanje fizične aktivnosti.

Posameznik s prekomerno telesno mora spoznati, da je prehranjevanje sprejemljiva in normalna potreba živega organizma.

zdravi-obrok-ohranjanje-telesne-tezePravilna vzpostavitev prehranjevalnih navad bo zmanjšala anksioznost povezano s prehranjevanjem, kar je pogosto zelo zahtevna naloga. K pomembnim spremembam in vzpostavitvi zdravih prehranjevalnih navad lahko pripomore razumevanje dejstva, da je prehrana vir hranil in energije, nujno potrebna za naš obstoj.

Pri nepravilnem hujšanju je pogosto prisotno zmotno prepričanje, da je boljše malo ali nič hrane. Ravno pri hujšanju je potrebna skrbna priprava hrane brez izpuščanja obrokov.

Fizična aktivnost in vzdrževanje telesne teže

Povečanje fizične aktivnosti bi pri veliko posameznikih bilo relativno lahko izvedljivo. Kakšna koli dodatna aktivnost, ki sovpada k boljši energijski bilanci, bi pripomogla k dolgoročnemu obvladovanju lastne telesne teže. Potrebno je spremeniti življenjski slog. Fizična aktivnost in pravilne prehranjevalne navade bi dolgoročno odpravile odvečne kilograme in preprečile ponovno nalaganje telesnih maščob.

Izbira shujševalne diete

Ena večjih napak pri hujšanju in izbiri diete je ta, da se osredotočimo le na energijsko vrednost obrokov. Res je, da na ta način lahko shujšamo, vendar kaj se zgodi ko prenehamo z dieto? Zelo pogosto se po zaključku hitre diete spet nazaj zredimo. Pogosto hujšanje z raznimi dietami ni dolgoročna rešitev, temveč le vrtenje v začaranem krogu.