Leta 1985 sta antropologa Eaton in Konner predstavila splošni zdravstveni skupnosti “paleolitsko dieto” (paleo dieta).

Dieta iz paleolitika se nanaša na način prehranjevanja predstavnikov rodu Homo v obdobju paleolitika, ki se je pričelo pred približno 2 milijona in končalo 10.000 let pred našim štetjem.

Naši predniki (tudi Homo sapiens) so v tistem času živeli kot lovci – nabiralci in se prehranjevali pretežno z živalsko hrano (pusto meso, notranji organi, kostni mozeg) ter neobdelano hrano iz rastlinskih virov (sadjem, zelenjavo in oreščki).

Presnovni procesi se do danes niso spremenili

Človek je pričel z načrtovanim kmetijstvom (poljedelstvom in živinorejo) izpred 10.000 leti. Presnovni procesi se v tem kratkem obdobju niso utegnili prilagoditi na spremembe v načinu prehranjevanja, saj je 99,9% našega genskega profila enako kot je bilo v obdobju paleolitika.

Dieta iz paleolitika – paleo dieta

Paleo dieta temelji predvsem na beljakovinski hrani živalskega izvora z nekaj sadja in veliko zelenjave. Izključuje žita in žitne izdelke, mleko drugih sesalcev, vsa energijsko bogata in hkrati hranilno revna živila (prečiščene ogljikove hidrate, slabe industrijsko pridelane maščobe) ter stročnice.

Način prehranjevanja in civilizacijske bolezni

Številni raziskovalci menijo, da so hitre spremembe v načinu prehranjevanja, ki jih je prinesla kmetijsko industrijska in ne nazadnje tudi “fast food” revolucija, glavni razlog za civilizacijske bolezni (ateroskleroza, inzulinska rezistenca in diabetes, bolezni srca in ožilja, metabolni sindrom, sarkopenija, osteoporoza, visok krvni tlak ter nekatere vrste raka).

Paleo dieta ima pozitivne učinke na zdravje

V študiji so dokazali naslednje pozitivne učinke paleo diete na zdravje:

  • nižanje krvnega tlaka in izboljšave v prožnosti arterij
  • zmanjšano izločanje kalcija z urinom
  • zmanjšane koncentracije inzulina
  • izboljšana občutljivost na inzulin
  • nižanje skupnega LDL holesterola in trigliceridov

 

LITERATURA: Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr 2009 Aug;63(8):947-55.