V primerjavi s klasičnimi dietami, katere omejujejo maščobe ali kalorije, je lahko dieta brez ogljikovih hidratov (OH) bolj uspešna.
Takšna dieta omejuje OH v naslednjih živilih: testenine, riž, škrobna živila in sadje. Poudarek je predvsem na beljakovinah in delno na maščobah.
Dieta brez ogljikovih hidratov in ketonska dieta
Dieta brez ogljikovih hidratov je podobna ketonski dieti (ketogena dieta). Razlika je predvsem v tem, da pri ketonski dieti zaužijemo še veliko maščob. 10-15% ogljikovih hidratov, 25-30% beljakovin in 65-70% maščob. Pri tej dieti se izključijo le OH.
Pri nobeni dieti ne moremo popolnoma izključiti makrohranil iz določene skupine. Skoraj vsa živila vsebujejo nekaj OH, ravno tako beljakovinska živila. Pri različnih dietah lahko pride do pomanjkanja mikro hranil, zato je pomembno, da zaužijemo zadostne količine zelenjave. Vse vrste zelenjave vsebuje vsaj nekaj gramov OH.
Uspeh diet z omejitvijo OH
Dieta brez OH, ketonska in beljakovinska dieta, katere imajo veliko skupnega, so uspešne zaradi določenih prilagoditev organizma. Predvsem je pomembno delovanje nekaterih hormonov. Inzulin in glukagon igrata najpomembnejšo vlogo.
Prisotnost OH v prehrani vpliva na nivo krvne glukoze, kar posledično pri zdravem organizmu, uravnava sproščanje omenjenih hormonov. Nizek nivo inzulina in visok nivo glukagona bo sprožilo mehanizme, ki uravnavajo razgradnjo telesnih maščob.