Beljakovinska dieta postaja v zadnjem času vedno bolj priljubljena ne le med tistimi, ki se želijo znebiti odvečne telesne maščobe, vendar tudi med obiskovalci fitnes centrov.

Pri slednjih se jih veliko posluži tudi ketonske (ketogene) diete. V obeh primerih so rezultati lahko izjemni, potrebno pa je vedeti, da zaradi odrekanja določenih živil lahko pride do pomanjkanja mikrohranil.

Ketonska ali beljakovinska dieta?

Pri obeh dietah se skoraj popolnoma izloči vnos ogljikovih hidratov (OH). Pri beljakovinski dieti se OH popolnoma izločijo, medtem, ko pri ketonski dieti naj bi bil dnevni vnos manjši od 30 gramov.

Ker pa je vnos OH nemogoče popolnoma izločiti se predvideva, da je pri beljakovinski dieti vnos OH podoben ali malo manjši kot pri ketonski dieti.

Razlika med ketonsko in beljakovinsko dieto je ta, da se pri ketonski dieti uživajo tudi relativno visoke količine maščob.

Beljakovinska dieta in esencialna hranila

Ker OH ne spadajo med esencialna makrohranila se lahko organizem postopoma privadi (po treh tednih) na izrabo drugih substratov (ketonska telesca) za proizvodnjo energije.

Pri obeh dietah nastopi znatna prilagoditev metabolizma na izkoriščen energijski substrat, zato se pri takih dietah priporoča nadzor prehranskega strokovnjaka.

Poleg že omenjnega lahko pri obeh dieta pride do pomanjkanja kar nekaj esencialnih – nujno potrebnih hranil, brez katerih lahko naše telo močno zboli.