atkins-dietaAtkinsonova dieta je najbolj znana med dietami z malo ogljikovimi hidrati. Imenuje se po njenem utemeljitelju in zagovorniku, newyorškemu zdravniku Robertu C. Atkinsu.

Avtor diete je izdal dve knjigi, ki podrobneje opisujeta učinke, način in uspešnost diete. Prva nosi naslov Evolucija diete dr. Atkinsa, druga dopolnjena izdaja iz leta 1992 pa Prehranska revolucija.

Atkinsonova dieta je osnovana na podlagi znanstvenih raziskav

Dr. Atkins je svojo shemo diete razvil, po nekaterih njegovih spoznanjih:

  • Debelost je skoraj vedno posledica presnovnih vzrokov.
  • Ni nujno, da imajo presnovne motnje opraviti s presnovo maščob, saj gre v številnih primerih za tako imenovani hiperinzulinizem in inzulinsko odpornost. Hormon inzulin je edini in najpomembnejši dejavnik pri telesni teži. Pri debelih ljudeh je odziv na inzulin šibek, zato ga trebušna slinavka izloča čezmerno (hiperinzulinizem). Del energije pridobljene po obroku se tako naloži v celicah kot zaloga maščobe, medtem ko brez presežka inzulina telo kalorije izrabi.
  • Presnovno napako, ki je posledica delovanja inzulina, lahko preprečimo z omejevanjem ogljikovih hidratov.
  • Dieta omogoča izboljšave v presnovi v taki meri, da ljudje hujšajo kljub uživanju več kalorij, kot ob prehrani bogati z ogljikovimi hidrati.
  • Pri prehrani, ki omejuje ogljikove hidrate se maščobe metabolizirajo učinkoviteje, kar omogoča hitrejše hujšanje v primerjavi s postenjem.
  • Razširjenost bolezni srca, visokega krvnega tlaka in sladkorne bolezni je v veliki meri povezana s hiperinzulinizmom.

Vpliv diete na inzulin

Atkinsonova dieta je osnovana na prepričanju, da debelost izvira iz presnovne motnje – povečanega izločanja hormona inzulina (hiperinzulinizem).

Dieta je relativno uspešna, ker so rezultati hujšanja hitro vidni in dovoljuje skoraj neomejen vnos beljakovin in maščob. Strogo omejen vnos ogljikovih hidratov vodi do ketogeneze, proces pri katerem nastajajo ketonska telesca.  Nastala ketonska telesca iz maščobe, lahko telo izrabi kot vir energije.

Kljub rezultatom, ki jih navaja Atkins v svojih delih in študijah, obstajajo številne strokovno podprte analize, ki nakazujejo, da je dieta zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov, potencialno nevarna za nastanek srčno-žilnih bolezni in povečuje tveganje za razvoj raka.