Chia semena so v zadnjem času postala zelo priljubljena med ljubitelji zdrave prehrane, saj so pridobila celo naziv “superhrana”.

Chia semena pridelujejo v Mehiki in Gvatemali. V preteklosti je bila njihova uporaba na teh območjih zelo razširjena, kjer so imela zelo pomembno vlogo v prehrani Aztekov. Drugod po svetu, kakor tudi v Severni Ameriki, so bila relativno ne poznata vse do leta 1990.

Dvobarvna chia semena – bela ali temno rjave barve imajo izjemno biološko vrednost, saj vsebujejo veliko kalcija, mangana, fosforja, kot tudi veliko omega 3 maščobnih kislin.

Lahko jih uživamo cela ali pa mleta, z razliko od lanenega semena katera je potrebno zmleti, da postanejo hranila dostopna organizmu.

Kako vključiti Chia semena v dnevno prehrano?

Semena so brez vonja in okusa, zato jih lahko vključimo v katero koli jed. Odlična so v solatah, jutranjih kosmičih, ali pa v sadno zelenjavnih smootijih. Celo v sladoledu se dobro obnesejo.

chia-semena-zdravje-dietetik.si

Biološka vrednost in učinek na zdravje

Zaradi sposobnosti upočasnitve digestije, so uporaben pripomoček pri kontroli hiperglikemije (povišanem krvnem sladkorju), inzulinske rezistence in diabetesa tipa 2.

Potrebujete natančen jedilnik na osnovi vaših potreb in želja? Bi želeli hujšati, pridobiti mišično maso ali morda potrebujete jedilnik zaradi bolezni? Oglejte si našo ponudbo!

Jedilnik28 gramov semen vsebuje kar 11 gramov prehranske vlaknine. Z uživanjem semen v dnevni prehrani, bomo pokrili potrebe po vlakninah in izboljšali prebavo.

V navedeni količini semen se nahaja 5 gramov omega- 3 maščobnih kislin, z boljšim izkoristkom kakor iz lanenih semen.

Za zdrave zobe in kosti pripomorejo visoke količine kalcija, z 28 grami pokrijemo 18 odstotkov priporočenih dnevnih količin (RDA). Potrebe po manganu pa kar za 30 odstotkov, tako bo hkratna absorpcija tiamina (vitamin B1) in biotina bolj optimalna.

Kvaliteta chia semen

Ko kupujemo chia semena je potrebno paziti na njihovo kvaliteto. Izdelek lahko ocenimo po barvi: bela in temno obarvana so dobra, rdeča so pa nezrela, ravno tako ne smejo biti premajhne velikosti – kar kaže na nezrelost semen.

chia-semena-smoothie-dietetik.si