Čebula (Allium cepa), plod rastline iz družine Alliaceae je bogat vir žveplovih spojin, ki so odgovorne za ostri vonj in za širok razpon ugodnih zdravilnih učinkov na zdravje človeka.

Znanstvene raziskave so dokazale, da žveplove spojine v čebuli učinkovito zavirajo združevanje in zlepljanje trombocitov, s tem pa pripomorejo k preprečevanju nastanka krvnih strdkov.

Raziskave so pokazale, da lahko žveplove spojine čebule nižajo nivo krvnih trigliceridov in holesterola, hkrati pa izboljšajo delovanje membrane eritrocitov.

Vpliv čebule na kostno gostoto

Koristnost čebule, se poleg preprečevanja razvoja bolezni srca in ožilja, pokaže tudi pri ohranjanju kostne gostote.

Študije so dokazale, da lahko spojine iz čebule izboljšajo mineralno kostno gostoto, kar je še posebno koristno pri ženskah v obdobju menopavze, ki se pogosto soočajo z izgubo kostne mase. Z dnevnim uživanjem čebule se zmanjša tveganje za zlome kosti.

Čebula vsebuje veliko vitamina C saj dve čebuli zadostujeta za pokrivanje celodnevnih potreb po tem vitaminu. Spojine v čebuli deluje tudi kot naravni antibiotik, saj se v procesu oksidacije pretvorijo v alicin, kateri ima protimikrobne lastnosti.

Ugodni učinki čebule na zdravje so naslednji: čisti kri, uravnava nivo krvnega sladkorja, deluje antiatherogeno in pospešuje izločanje vode iz telesa, zato je vsekakor dobrodošla v dnevni prehrani.