Kandidaza je infekcija z glivo kvasovko Candido albicans. Pogosto nastopi v ustni votlini, vagini, koži, črevesju in sečilih. Okužbe ustne votline so najpogostejše pri dojenčkih, starejših in pri tistih z oslabljenim imunskim sistemom.

Simptomi kandidaze vključujejo:

kandida-simptomi-zdrava-prehrana– Bele lise v ustih in grlu (afte)
– Boleče razpoke v kotičkih ust
– Kožni izpuščaji in mehurji, najpogosteje v predelu dimelj in med prsti (na rokah in nogah)
– Vaginalno srbenje in draženje z belim izcedkom (vaginalna okužba)

Kaj povzroči okužbo?

Candida albicans je normalno prisotna v ustih, črevesju in drugih predelih, kjer ne povzroča večjih težav vse dokler se pretirano ne razmnoži. Pogosto se to zgodi po ali med jemanjem zdravil kot so: antibiotiki, kortikosteroidi in nekatera kontracepcijska zdravila.

Zdravljenje kandidaze brez protiglivičnih zdravil – naravno

Nekatere študije dokazujejo, da lahko zmanjšanje ali izničenje sladkorja v dnevni prehrani pomaga pri preprečevanju razvoja kandidaze. Druga živila, ki lahko pripomorejo k razvoju okužbe so: velike količine mleka, mlečni izdelki, siri, arašidi, alkohol in druga.

Dieta proti kandidi izključuje alkohol, enostavne ogljikove hidrate, živila ki vsebujejo kvas in industrijsko procesirane izdelke.

Alternativne terapije vključujejo uporabo naravnih antimikotikov, probiotikov, kot tudi krepitev imunskega sistema. Med zdravniki sicer obstajajo nasprotja, ali dnevno uživanje probiotičnih jogurtov vpliva na preprečevanje okužb, vsekakor pa takšni jogurti niso škodljivi.

Uživanje česna (fungicidne lastnosti), oreščkov (dobre maščobe), polnozrnata žita (B vitamini) in začimbe kot so: origano, cimet, žajbelj, nageljnove žabice, pomaga pri preprečevanju razvoja kandidaze.

zacimbe-candida-dietetik.si

Vitamini C, E in selen pomagajo zmanjšati vnetja in izboljšajo imunski odziv. Esencialne maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetja.

Olje čajevca ima protiglivične lastnosti. V raziskavi so dokazali učinkovitost pri zdravljenju kandidaze v ustni votlini. Olje čajevca je sicer strupeno za uživanje, zato se lahko uporabi le kot ustna voda.

Gel iz granatnega jabolka, naj bi bil pri zdravljenju ustnih infekcij tako učinkovit kot protiglivično zdravilo mikonazol. Prav tako lahko pomagajo propolis ter izpiranje z raztopino kisa in vode.