Oksidativni stres in celične poškodbe

Izpostavljenost različnim vplivom okolja brez ustreznih zaščitnih antioksidativnih mehanizmov, lahko negativno vpliva na naš organizem in hkrati promovira razvoj različnih kroničnih bolezni. Določena količina oksidativnega stresa je vedno prisotna. Zaradi hitrega življenjskega sloga, onesnaženosti okolja in neprimerne prehrane smo podvrženi poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali.

Antioksidanti in njihovi učinki na zdravje

Nepogrešljivi antioksidanti v zdravi in raznoliki prehrani nas ščitijo pred morebitnimi negativnimi učinki prostih radikalov.

Koristnost antioksidantov na zdravje ni še popolnoma raziskana, njihova uporabnost in priporočene dnevne količine so še vedno predmet raziskav. Ker priporočene dnevne količine antioksidantov niso določene, lahko le približno ocenimo optimalen vnos. Pri preprečevanju poškodb oksidativnega stresa so pomembni antioksidanti iz prehrane, prav tako pa ima pomembno vlogo tudi fizična aktivnost. Telesna aktivnost omogoča aktivacijo lastnih antioksidativnih mehanizmov (glutation peroksidaza). Številni viri navajajo pozitivne učinke antioksidantov na zdravje, vendar je kljub temu možno zaslediti pri širši populaciji pomanjkljivo znanje o zdravilnih lastnostih omenjenih spojin in njihovi implementaciji v dnevno prehrano.

Antioksidanti v dnevni prehrani

Antioksidanti so izjemnega pomena pri preprečevanju razvoja nekaterih bolezni. Zaradi slabe absorpcije in nezmožnosti detekcije količine antioksidantov v organizmu, bi bilo potrebno bolj natančno načrtovati dnevno prehrano, kjer vključimo tudi zadostne količine antioksidantov. Dnevna prehrana mora zajemati pravšnje količine raznovrstne sezonske zelenjave in sadja, tako da zadostimo potrebam po hranilih in hkrati zaščitnih snovi.