Prehrana je pomemben dejavnik tveganja v povezavi z razvojem bolezni srca in ožilja. Uživanje ovsenih kosmičev in otrobov (tudi za krajši čas) zniža raven plazemskega LDL holesterola, kateri je glavni dejavnik tveganja pri razvoju bolezni srca in ožilja.

Oves in ovsene kosmiče bi lahko uvrščali med funkcionalna živila (hrana z biološko ugodno aktivnim delovanjem na zdravje). Pomembna bioaktivna sestavina ovsa so β-glukani – viskozna topna vlaknina, ki se nahaja v steni endospermne celice ovsa.

beta-glukan-ldl-holesterol

β-glukani zavirajo absorpcijo holesterola

Posebna kemijska struktura β-glukana (sestavljen iz molekul glukoze z mešanimi 1,3 in 1,4  beta vezmi) je odgovorna za zaviralni učinek pri absorpciji holesterola v tankem črevesu.

β-glukani po vsej verjetnosti delujejo tako, da na steni tankega črevesa ustvarijo viskozni plašč. Na ta način se zavre absorpcija žolčnih kislin in posledično poveča sinteza novih žolčnih kislin iz holesterola v jetrih. Zavrta absorpcija žolčnih kislin lahko torej poveča sintezo novih kislin in zmanjša raven LDL holesterola v krvi.

β-glukani lahko povečajo izločanje žolčnih kislin iz telesa tako, da povečajo v jetrih pretvorbo holesterola (sinteza žolčnih kislin). V tankem črevesu lahko zmanjšajo privzem dolgoverižnih maščobnih kislin in zavirajo izražanje nekaterih genov, ki so odgovorni za sintezo maščobnih kislin in presnovo holesterola.

Oves niža krvni tlak

Poleg ugodnega učinka β-glukanov pri nižanju LDL holesterola, je bilo v študijah dokazano, da lahko s kombinacijo vitaminov C in E, bioaktivne spojine iz ovsa znižajo krvni tlak. Čeprav so točni mehanizmi še nejasni se predpostavlja, da zaradi povečane proizvodnje dušikovega oksida, nastopi sprostitev gladkih mišic v žilni steni in posledično znižanje krvnega tlaka.

Oves je odličen vir β-glukana in ga je zelo enostavno vključiti v dnevno prehrano. Dnevno je potrebno zaužiti najmanj 3 g β-glukanov (vsaj 2 porciji živil iz ovsa), tako znižamo nivo LDL holesterola v krvi in posledično zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Poleg že navedenih ugodnih učinkov, topne vlaknine ovsa ugodno vplivajo tudi na diabetes.