­

Fruktozno glukozni sirup v živilih je zelo slab za naše zdravje

Fruktozno glukozni sirup je poceni sladkorni nadomestek pridobljen iz koruznega slada. V ZDA poteka velika polemika glede uporabe glukozno fruktoznega sirupa. Večina razvitih držav se izogiba uporabi glukoznega sirupa v živilski industriji (v Sloveniji je [...]

Pomanjkanje nekaterih hranil pomeni večje tveganje za razvoj raka

Če izključimo genske mutacije in poklicno izpostavljenost na kancerogene kemikalije, postane prehrana najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek raka. Hranila lahko vplivajo na nastanek novotvorb z naslednjimi procesi: z vnetjem, s hormonsko regulacijo, s celično diferenciacijo, [...]

Varovalna prehrana pri boleznih srca in ožilja

Obolelost za boleznimi srca in ožilja je v zadnjem stoletju v velikem porastu. V začetku 20. stoletja so bolezni srca in ožilja veljala za relativno redke, saj so v velikih mestnih bolnišnicah v povprečju sprejeli [...]

Načrtovanje prehrane – Osnove zdrave prehrane 7.del

V dosedanjih člankih smo si pogledali vse glavne skupine živil ter objasnili kako ocenimo potrebe po energiji za odraslega posameznika. Sedaj pa si poglejmo, kako se načrtuje preprost jedilnik za zdravega posameznika. Načrtovanje jedilnika, ki [...]

Energijsko ravnovesje za uravnavanje telesne teže – Osnove zdrave prehrane (6. del)

Uravnavanje telesne teže za mnoge predstavlja večno uganko. V osnovi je uravnavanje teže skrajno preprosto. Uravnavanje teže temelji na ravnovesju med vnosom energije v telo in njeno porabo. Izenačena vnos in poraba energije pomenita ohranjanje [...]

Kako notranji konflikti ali občutki krivde vplivajo na prehranjevanje in doživljanje lastne podobe?

Veliko posameznikov posega po hrani kot uteho pri krajšanju dolgočasja, premagovanju napetosti ali pa paradoksalno v dolgih časovnih razponih po hrani sploh ne posega. Pogosto se v povezavi s prehranjevanjem pojavljajo tudi notranji konflikti ali [...]

Spomladansko razstrupljanje z regratom

Regrat (Taraxacum officinale Weber) je v celoti užitna rastlina, katerih deli (listje, korenine in cvetovi) se uporabljajo za različne zdravilne ali kulinarične namene. Mladi listi se običajno uživajo kot solate ali na hitro pokuhani z dodatkom popra [...]

Melatonin, pomanjkanje spanja in debelost

Pri vseh organizmih poteka sinteza hormona melatonina v času teme. Pri organizmih, ki so aktivni skozi dan so plazemske količine tega hormona visoke med spanjem. Trajanje in količine izločenega hormona iz žleze epifize (češarika) je [...]

PREHRANSKA VLAKNINA – Osnove zdrave prehrane (5.del)

Prehranska vlaknina je skupina ogljikovih hidratov, ki se ne prebavi v prebavnem sistemu. V debelo črevo vstopi nespremenjena ali pa prebavljena zaradi bakterijske fermentacije črevesne mikro flore. Poglejmo si najprej kaj je prehranska vlaknina. Uradna [...]

β-glukani v ovsenih kosmičih nižajo krvni tlak in slabi holesterol

Prehrana je pomemben dejavnik tveganja v povezavi z razvojem bolezni srca in ožilja. Uživanje ovsenih kosmičev in otrobov (tudi za krajši čas) zniža raven plazemskega LDL holesterola, kateri je glavni dejavnik tveganja pri razvoju bolezni [...]

Z brskanjem na spletnem portalu dietetik.si soglašate z uporabo piškotkov.
Razumem
x