Naravna zdravila proti prehladu

prehlad
Prehlad lahko odpravimo na naraven način        Foto: stock.xchng

Prehlad je virusna okužba

Pomembno je vedeti, da prehlad in sezonsko gripo povzročajo virusne okužbe, zato si z antibiotiki ne moremo pomagati. Virusi prodrejo znotraj celice kjer se nato razmnožujejo, medtem ko bakterijske okužbe običajno nastopijo izven celice.

Različni so tudi obrambni mehanizmi telesa na posamezne okužbe. Naš naravni mehanizem proti virusnim okužbam je povišanje telesne temperature – vročina. Torej če se na začetku, ko se pojavi prehlad ali gripa hkrati dvigne telesna temperatura, je to znak pravilnega obrambnega mehanizma telesa.

Da se izognemo sezonskim virusnim okužbam, moramo ohranjati zdrav imunski sistem, pri čemer je prehrana ključnega pomena.

Probiotiki in imunski sistem

Probiotiki so živi nepatogeni organizmi, ki lahko pri ljudeh ugodno vplivajo na zdravje in so zelo pomembni pri preprečevanju okužb. V črevesju je naseljen širok izbor “dobrih” mikroorganizmov, katerih naloga je dokončna prebava hrane, absorpcija hranil, preprečevanje naselitve in razraščanja patogenih mikroorganizmov.

Krepitev imunskega sistema na naraven način

Naš imunski sistem se že v otroštvu razvije, kot posledica izpostavljanja mikroorganizmom iz neposredne okolice. Obstaja več načinov, kako dodatno spodbuditi delovanje protiteles in belih krvničk. Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) krepi imunski sistem in blagodejno deluje na odpornost (tudi pri naravnih zdravilih je potrebna previdnost in pravilna uporaba). Izvlečki zelišč astragalus, lomatium in ashwagandha delujejo protivirusno in imajo dodatne blagodejne učinke na telo. Žveplove spojine v česnu in čebuli krepijo imunski sistem. Vitamini A, D in C lahko zelo hitro ublažijo ali odženejo prehlad. Pri prehladu, so priporočljive tudi višje količine vitamina C v kolikor se zraven spije vsaj kozarec vode ali čaja.

Sledite nam na facebooku!