diete-jedilniki-paleo-dieta-jamski-ljudjeLeta 1985 sta antropologa Eaton in Konner predstavila splošni zdravstveni skupnosti “paleolitsko dieto” (paleo dieta).

Dieta iz paleolitika se nanaša na način prehranjevanja predstavnikov rodu Homo, v obdobju paleolitika, ki se je pričelo pred 2 milijoni let in končalo 10 000 let pred našim štetjem.

Naši predniki, tudi Homo sapiens, so v tistem času živeli kot lovci in nabiralci, prehranjevali so se pretežno z živalsko hrano (pusto meso, notranji organi, kostni mozeg) in neobdelano hrano iz rastlinskih virov (sadje, zelenjava in oreščki).

Presnovni procesi se do danes niso spremenili

Ker je minilo komaj 10 000 let odkar je človek pričel z načrtovanim kmetijstvom (poljedelstvom in živinorejo), se človeški presnovni procesi niso utegnili preoblikovati na spremembe v načinu prehranjevanja. 99,9% našega genskega profila, naj bi še vedno bilo enako kot je bilo v obdobju paleolitika.

Dieta iz paleolitika – paleo dieta

Paleo dieta temelji predvsem na beljakovinski hrani živalskega izvora, z nekaj sadja in veliko zelenjave. Izključuje pa vsa žita in žitne izdelke, nečloveško mleko sesalcev, energijsko bogato-hranilno revna živila (prečiščene ogljikove hidrate, slabe industrijsko pridelane maščobe in olja) ter stročnice.
Paleo-solata

Način prehranjevanja in civilizacijske bolezni

Številni raziskovalci menijo, da so hitre spremembe v načinu prehranjevanja, ki jih je prinesla kmetijska, industrijska in ne nazadnje tudi “fast food” revolucija, glavni razlog za civilizacijske bolezni, kot so: ateroskleroza, inzulinska rezistenca in diabetes, bolezni srca in ožilja, metabolni sindrom, sarkopenija, osteoporoza, visok krvni tlak ter nekatere vrste raka.

Paleo dieta ima pozitivne učinke na zdravje

V študiji so dokazali naslednje pozitivne učinke paleo diete na zdravje:

  • zmanjšanje krvnega tlaka in izboljšana prožnost arterij
  • zmanjšano izločanje kalcija z urinom
  • zmanjšane koncentracije inzulina
  • izboljšana občutljivost na inzulin
  • znižanje skupnega LDL holesterola in trigliceridov

LITERATURA:
Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr 2009 Aug;63(8):947-55.

Prispevek pripravil: