Camu camu – sadež z največ vitamina C

Camu camu
Foto: stock.xchng

Zadnje čase namenjamo vedno več pozornosti tako imenovani “superhrani”. Takšna živila naj bi dodatno ščitila telo pred oksidativnim stresom in kroničnimi boleznimi. Med superhrano bi lahko uvrščali tudi sadež camu camu.

Eno takšnih živil, sicer manj znano, je zelo hranljiv sadež iz amazonskega deževnega gozda camu camu (Myrciaria dubia), ki vsebuje več vitamina C kot katerokoli drugo sadje, tudi do 50 krat več kot pomaranča. 70 ml čistega soka stisnjenega sadeža vsebuje 1050 mg vitamina C.

Sadež camu camu je v celoti užiten, vendar se ga manj pogosto uživa surovega, predvsem zaradi njegove tipične kislosti. Odličen je kot osvežilni sok ali za izdelavo marmelad, sladoleda, likerjev, vina in drugih pijač.

Zgoščen sok izvažajo v ZDA in nekatere druge države, kjer ga uporabijo za izdelavo tablet (v obliki bombonov) naravnega vitamina C. V Sloveniji se v nekaterih prodajalnah prodaja ekstrakt camu camu kot prehransko dopolnilo.

Camu camu krepi imunski sistem

Domačini pogosto uživajo sok stisnjenega sadeža za okrepitev imunskega sistema, proti virusnim okužbam in za ohranjanje optimalnega zdravja. Visoka vsebnost vitamina C pomaga proti sindromu kronične utrujenosti, kot tudi spodbuja tvorbo belih krvničk.

Camu camu deluje protivirusno in je lahko zelo dobra zaščita proti sezonskim virusnim okužbam dihal, kot so to prehlad in gripa. Ker imajo bioaktivne učinkovine protivnetne lastnosti, blagodejno delujejo proti artritisu in preprečujejo nastanek ateroskleroze.

Camu camu vsebuje veliko antioksidantov

Antioksidativne lastnosti ščitijo jetra pred nastankom jetrnih bolezni. Sadež camu camu vsebuje več kot 138 različnih bioaktivnih spojin, od tega močne antioksidante (kvercetin, kaempferol, elagično kislino, flavan-3-ol, flavonole, flavanone) in druge fitokemikalije, ki ščitijo telo in pomagajo pri razstrupljanju.

V študiji so dokazali antioksidativni in protivnetni učinek soka camu camu, pri kadilcih v stanju pospešenega oksidativnega stresa. Pri uživanju 70 ml soka (1050 mg vitamina C) dnevno, so se vrednosti bioloških označevalcev, ki so značilni za vnetja in oksidativni stres, občutno znižali. Medtem ko pri skupini, ki je dnevno prejemala isto količino vitamina C nenaravnega izvora, ni bilo učinka.

Literatura:
T.K. Lim. Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 3 Fruits 631 Springer Science+Business Media B.V. 2012
Sledite nam na facebooku!